Hej!
Dziś postanowiłam podzielić się z wami moim przepisem na pyszny krem z dyni. Do tej pory jakoś sceptycznie podchodziłam do tego warzywa i to był duży błąd, bo zupa z niego jest rewelacyjna.
A oto czego potrzebujemy do zrobienia kremu:
-około 1 kg dyni
-2 ziemniaki
-1cebula
-1 marchewka
-1 pietruszka
-kawałek selera
-liść laurowy
-gałka muszkatołowa
-imbir świeży lub mielony
-sól, pieprz, ja dodaje też kucharek i połowę kostki rosołka drobiowego lub warzywnego
WYKONANIE
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka najpierw wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną dynię ziemniaki i obrane warzywa, chwilę podduszamy. Następnie wlewamy wodę(około 3 szklanki) i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy jedynie pietruszkę i seler(ponieważ mogą one zmienić zbytnio smak kremu) a resztę warzyw miksujemy blenderem w garnku i doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dolewamy gotowanej wody. Po wylaniu na talerz można polać odrobiną słodkiej śmietanki i posypać wyłuskanymi pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni, ja zawsze tak robię.
Smacznego :)
O widzisz u mnie nie dawno królował pasztet z dyni , a u ciebie kremik.
OdpowiedzUsuńostatnio jadłam w wykonaniu mojej mamy, nie przepadam za dynią, ale powiem, że kremik bardzo mi smakował, tak samo na koniec mama dodala prażone pestki + starty serek pleśniowy, pare wiórek dosłownie. Rewelacja !
OdpowiedzUsuń