niedziela, 2 listopada 2014

Krem z dyni

Hej!

Dziś postanowiłam podzielić się z wami moim przepisem na pyszny krem z dyni. Do tej pory jakoś sceptycznie podchodziłam do tego warzywa i to był duży błąd, bo zupa z niego jest rewelacyjna.


A oto czego potrzebujemy do zrobienia kremu:
-około 1 kg dyni
-2 ziemniaki
-1cebula
-1 marchewka
-1 pietruszka
-kawałek selera
-liść laurowy
-gałka muszkatołowa
-imbir świeży lub mielony
-sól, pieprz, ja dodaje też kucharek i połowę kostki rosołka drobiowego lub warzywnego

WYKONANIE
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka najpierw wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną dynię ziemniaki i obrane warzywa, chwilę podduszamy. Następnie wlewamy wodę(około 3 szklanki) i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy jedynie pietruszkę i seler(ponieważ mogą one zmienić zbytnio smak kremu) a resztę warzyw miksujemy blenderem w garnku i doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dolewamy gotowanej wody. Po wylaniu na talerz można polać odrobiną słodkiej śmietanki i posypać wyłuskanymi pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni, ja zawsze tak robię.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. O widzisz u mnie nie dawno królował pasztet z dyni , a u ciebie kremik.

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio jadłam w wykonaniu mojej mamy, nie przepadam za dynią, ale powiem, że kremik bardzo mi smakował, tak samo na koniec mama dodala prażone pestki + starty serek pleśniowy, pare wiórek dosłownie. Rewelacja !

    OdpowiedzUsuń