sobota, 15 listopada 2014

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie



Jakiś czas temu, skuszona bardzo pozytywnymi opiniami, nabyłam olej kokosowy. Ja używam go do włosów i na suchą skórę twarzy. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bo świetnie nawilża moją przesuszoną warunkami atmosferycznymi skórę.
Olej kokosowy jest otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów kokosowych. Spotykany najczęściej jako rafinowany, który nie posida smaku ani zapachu. Nierafinowany zaś ma o wiele więcej właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu i ma kokosowy zapach.W temperaturze poniżej 25 stopni przybiera postać ściętego białego tłuszczu.
Można go używać zarówno w kuchni jak i do celów kosmetycznych. Jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie pobudza przemianę materii. W medycynie naturalnej, używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń, takich jak bóle zębów, opryszczka, trądzik, egzema, zapalenia skóry, oparzenia, przeziębienia, kaszel, gorączka, choroby układu trawienia, astma, osteoporoza i wiele innych.
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Posiada on właściwości nawilżające. Może być stosowany na skórę całego ciała jak również na włosy. Hamuje pojawienie się plam na skórze oraz działa łagodząco przy chorobach skóry. Opóźnia powstawanie zmarszczek i wygładza skórę. Jako jedyny chroni włosy przed utratą protein, wnika w strukturę włosa, dzięki czemu  stają się miękkie i lśniące, zapobiega ich wypadaniu i pomaga w walce z łupieżem.

Jest niezwykle bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe:
- kwas laurynowy
- kwas palmitynowy
- kwas mirystynowy
- kwas stearynowy
- kwas oleinowy
- kwas linolowy

Jak równie witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk oraz kwas foliowy

Zastosowań tego oleju jest nieskończenie wiele, zachęcam do wypróbowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz